Dag 1: kruiwagenmars 24 mei 

Zundert

Wilaardenhof

Centrum voor Bodem Gezondheid Zundert – Boomkwekerij Solitair Loenhout

We starten om 9 uur op het Centrum voor Bodem Gezondheid, in Zundert, de locatie van de gelijknamige Stichting en van GroeiBalans, het bedrijf van René van Gastel en  Rene Jochems, de route coördinator van deze dag.

Daar houdt dr. Carla Peeters, bekend als immunoloog een openingstoespraak over de relatie tussen ons microbioom, weerbaarheid in ons lichaam en de rol van het gezonde voedsel van een gezonde bodem. Vincent van Gogh woonde lange tijd in Zundert. Voor Vincent van Gogh was natuur heel belangrijk en hij tekende ook vele kruiwagens; lees er hier meer over. 

Rond 10 uur vertrekken we dan ook naar het gemeentehuis in Zundert dat tegenover het Van Goghhuis ligt. Daar vindt een optreden/act plaats van Vincent en een kruiwagen waarbij ook de Loco-burgemeester van Zundert aanwezig is die het officiële startsein gaat geven voor de Kruiwagenmars naar Brussel.  Daarna lopen we naar het bedrijf ABIO BV (locatie / perceel omgeving Maxburg), een welbekend Aardbeienbedrijf dat vanuit een gezonde levende bodem op een gangbare wijze in de vollegrond consumptie aardbeien kweekt. De bodem speelt in de duurzaamheid in dit bedrijf een centrale rol.  

De dag eindigt bij boomkwekerij Solitair in Loenhout.  Solitair is meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het kweken van solitaire planten. Wat oorspronkelijk een kleine kwekerij was van haagplanten en snoeivormen is vandaag een trendsetter in zijn sector. Inmiddels beschikt Solitair over 100 hectare solitaire planten in de meest uiteenlopende vormen en maten. Oprichter Dirk Cools verzorgt een rondleiding door zijn bedrijf. 

Foto’s & video’s

Kruiwagens

kruiwagens in Brussel. Bekijk hier het programma

Partners

ondersteunende organisaties. Bekijk ze hier allemaal.

Onderwijs

scholen die zich aansluiten bij de kruiwagenmars