Dag 4: kruiwagenmars 27 mei 

Lier

Fort van Duffel

Lier – Fort van Duffel

Bij jeugdherberg Bed Buzet, Volmolenstraat 65 in Lier, starten we om 9 uur onze vierde dag op weg naar Brussel. We doen een  stadswandeling door het schilderachtig stadscentrum van Lier langs de Sint Gummariskerk, het begijnhof, de Zimmertoren en het geboortehuis van schrijver Felix Timmermans. Voor we verder trekken, doen we een terasje op de Grote Markt.

Om 11u lopen we dan langs de rivier de Nete en de eerste stop is bij het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie dat helaas op zaterdag gesloten is. Er is een prachtige natuurtuin bij het PIME die we wel kunnen bezoeken. Deze is ingericht met de verschillende biotopen die terug te vinden zijn in de Netevallei: grasland, bos, moeras en poel. Langsheen de paden staan verschillende informatieve bordjes opgesteld die de bezoeker uitnodigen om eens stil te staan bij de natuur en er in meer detail naar te kijken. Mascottes tijdens de wandeling zijn de ijsvogel en de honingbij. De route voert bijvoorbeeld door het bos, waar aandacht wordt gevestigd op het bodemleven (‘kriebeldiertjes’) en ecologische bestrijding van de eikenprocessierups door mezen (overal hangen nestkasten op).

Er staan ook bijenkasten. Bij de vijvers wordt je onthaald door een koor van kikkers en met een beetje geluk zie je de ijsvogel over het wateroppervlak scheren.

Doorheen de tuin staan verschillende (picknick-)banken om eventjes te gaan zitten en over het landschap uit te kijken. Om gewoon even te genieten.

We vervolgen onze weg naar VELT Samentuin Ganzenhofkes in Duffel. Samentuin Ganzenhofkes is een project van lokaal bestuur Duffel in samenwerking met VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).  Er wordt uitsluitend ecologisch geteeld in de samentuin. We krijgen hierbij ondersteuning van onze VELT-begeleiders, dit o.a. op de ‘Leerrijke Wandelingen’. Dan wandelen zij samen met zowel de doorwinterde als de onervaren samentuinders langs de tuintjes en worden tips en ervaringen uitgewisseld. Zaadjes, plantjes en een teveel aan oogst worden sowieso steeds spontaan gedeeld onder de samentuinders. We houden er een pauze met een drankje en een hapje en gaan in gesprek met de tuiniers.

Bodemkundige Peter Vanhoof zal daar een demonstratie geven over hoe je de bodemstructuur goed kan bekijken.  Daaraan gekoppeld legt hij uit hoe je als tuinier of landbouwer de kwaliteit van je bodem te beoordelen en verbeteren.

Daarna gaan we verder naar het Fort van Duffel. Daar is om 17 uur een lezing door Jos Willemsen over synergie en syntropie. Jos Willemsen laat zien hoe we samen met andere soorten het succes van leven en het succes van productie in uitdijende cycli steeds meer kunnen vergroten. We gaan het circulaire gedachtegoed op de proef stellen om met een nieuwe werkelijkheid aan de slag te kunnen gaan: Van sustainability naar createability: Naar giving life the ability to create ever more life!

Jos Willemsen werkt als landschapsontwikkelaar en als natuurboer, schrijft en publiceert over regeneratie en is ondermeer bekend van de film ‘JOS – de mens als nuttige soort’ die nu te zien is op Vimeo en Picl

https://henkfilm-ecofilms-ecodocs.vhx.tv/products/jos-de-mens-als-nuttige-soort

Op dezelfde locatie is (tegen betaling) een warme maaltijd voor deelnemers.

Foto’s & video’s

Kruiwagens

kruiwagens in Brussel. Bekijk hier het programma

Partners

ondersteunende organisaties. Bekijk ze hier allemaal.

Onderwijs

scholen die zich aansluiten bij de kruiwagenmars