Dag 7: kruiwagenmars 30 mei

 

Zemst

Grimbergen

CSA Vlinderveld Zemst – Den Diepen Boomgaard Grimbergen

We vertrekken vanaf het CSA Vlinderveld bij Zemst. Sinds 2018 beheert Davy vol enthousiasme het Vlinderveld, een zelfoogstboerderij voor groenten en kleinfruit op een dikke anderhalve kilometer van Zemst dorp. Hij teelt er op 1,2 ha grond, waarvan al 0,9 ha eigendom is van De Landgenoten. Een bijkomend stukje van 0,3 ha dat Davy gebruikt, is nu te koop en willen we uiteraard samen vrijkopen! Davy vertelt ons tijdens een rondleiding op zijn veld hoe belangrijk een levende bodem is voor hem. Die investering in een levende bodem wil hij over de generaties heen tillen, vandaar ging hij in zee met de Landgenoten, een biogrondfonds. Je hoort er alles over tijdens de rondleiding.

Via een goed uitgewerkt Trage Wegen parcours stappen we naar KTA Horteco in Vilvoorde. Op hun website schrijven zij: Heb je groene vingers? Vraag je je af hoe de natuur in elkaar zit en wil je gewapend met een proefbuis en een microscoop op ontdekkingstocht gaan? Heb je je hart aan dieren verloren? Of ben je overtuigd dat we duurzaam met ons milieu moeten omgaan en wil je leren hoe dat kan? Dan ben je in onze school voor natuurwetenschappen, plant, dier en milieu aan het juiste adres.  Bij KTA Horteco kan je na inschrijven genieten van lekkere zelfgemaakte soep en hapje (15 euro) geproduceerd op de levende bodem van de school. Na de middagpauze gaan we als wandelaars mee met de studenten een profielput graven en leren we hoe een levende bodem werkt. Deze activiteit is enkel voor wandelaars en de studenten van de school.

Na de les stappen de studenten mee met de wandelaars en gaat de eind krui spurt naar De Diepen Boomgaard in Grimbergen. De Diepen Boomgaard is een sociaal én duurzaam project. Respect voor mens en milieu staan daarbij centraal. Als maatwerkplaats biedt Den Diepen Boomgaard werkkansen aan mensen die elders op de arbeidsmarkt uit de boot vallen.

Als biologisch bedrijf kiest Den Diepen Boomgaard resoluut voor kwaliteit en een milieuvriendelijke productiemethode.  Sara, coördinator van de Diepen Boomgaard geeft samen met de zorggasten een rondleiding en vertelt waarom die combinatie zorg- bio-levende bodem zo belangrijk is voor hen. Hier kan je (betalend) ook genieten van een lokaal geproduceerd drankje.

Foto’s & video’s

Kruiwagens

kruiwagens in Brussel. Bekijk hier het programma

Partners

ondersteunende organisaties. Bekijk ze hier allemaal.

Onderwijs

scholen die zich aansluiten bij de kruiwagenmars