Scholen / zorg

De kruiwagenmars scholen – zorg op 22 april 2024 stond in het teken van zorgpreventie door gezonde voeding. Preventie speelt een grote rol bij het terugdringen van zorgkosten. Artsen schatten dat 60% van medicijnen niet nodig is. Gezond voedsel van gezonde bodems speelt hierbij een sleutelrol. Hiertoe riep Hippocrates 2000 jaar geleden al op met zijn uitspraak:

 ‘Laat voeding uw medicijn zijn!

Wat hebben we gedaan

Op 22 april 2024 vonden op diverse plekken kruiwagenmarsen plaats om aandacht te vragen voor gezonde voeding van gezonde bodem. Deze werden georganiseerd door (hoge/MBO/VMBO/lagere)scholen, zorgprofessionals, organisaties, kerkgemeenschappen en burgers. ‘One apple a day keeps the doctor away’.

Appels hebben een zeer rijk microbioom. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het microbioom zich vanuit de bodem voortzet in ons eten: ’Je bent wat je eet’.  Tijdens vele kruiwagenmarsen werden appels uitgedeeld om dit te onderstrepen. Dank voor iedereen die meewerkte om de kruiwagenmarsen tot een succes te maken! Zie hieronder een overzicht van alle programma’s en fotoimpressie van de Kruiwagenmarsen op 22 april 2024.

Door artsen Tom Schilder en Eric Boydens

Manifest

Boeren, burgers en overheden staan voor nogal wat grote uitdagingen: CO2, stikstof, water, klimaat en gezondheid. De kranten berichten er dagelijks over. Boeren en natuur worden bedreigd in hun bestaan, het klimaat verandert, burgers zien oplopende prijzen en een lagere kwaliteit van het voedsel. 
Als we de bodem centraal stellen kunnen we meerdere problemen werkendewijs en gelijktijdig oplossen. Waarbij burgers, boeren én de natuur allemaal winnen. 
Lees hier het manifest.